RESUM DELS 4 CDS

La història d’aquest disc va començar fa 10 anys, amb la idea d’enregistrar i deixar constància de com es canten actualment les gloses amb ximbomba, per Sant Antoni, a diferents pobles de Mallorca. Ens vam reunir glosadors i xeremiers de per tot Mallorca per a fer l’ enregistrament a ACA (Àrea de creació acústica), Búger. Allà van enregistrar també tonades de camp, jotes, boleros, codolades i cançons tradicionals.

Per motius econòmics i manca de subvencions, no s’arribà a treure aquest disc (que ha estat dins un calaix 9 anys), però l’any passat es decidir tirar el treball envant i continuar enregistrant el que es pensava que mancava. Vàrem ampliar un poc més el ventall de mostres musicals tradicionals que teniem fins aquest moment, i vàrem incorporar algunes idees que creiem importants, entre elles: una interpretació de la sibil·la cantada amb veu masculina i acompanyada amb xeremies i timbal, cançons de bressol, un fandanguillo de n’Antonio Molina (per veure la similitut de les melodies flamenques amb les tonades de camp), diferents temes amb xeremies, una versió de sant antoni amb orgue, etc.

Aprofitant el 10è aniversari de l’associació cultural U Camp de l’Oca, hem presentat aquest disc quàdruple, amb l’ajuda de subvencions dels ajuntaments dels pobles implicats i Caixa Colonya de Pollença.

LLIBRET

L’associació es diu U Camp de l’Oca, perquè a l’edat mitja hi havia a molts pobles de Mallorca una zona on es cel·lebraven corregudes de joies, carreres a cavall, tir de ballesta, hi sonaven músics, i els seu màxim premi era una Oca. Aquest nom ens va agradar ja que pensam que som els descendents d’aquells joglars i ministrils, i perquè li vàrem trobar molta relació amb el que feim a l’actualitat.

Al llibret hi podem trobar imatges de tots els participants d’aquest disc com també idees de musicòlegs, investigadors i dinamitzadors culturals que ens fan un repàs de la situació actual de la música tradicional de Mallorca així com de la nostra cultura. Per exemple, la filòloga Caterina Serra ens xerra de l’importància de tenir cura de la nostra cultura que ha estat perseguida i minoritzada al llarg de la història i de la necessitat d’obrir-la als nous temps i influències per a poder conservar-la.

GLOSADORS I XEREMIERS D’ALCÚDIA. Ens canten gloses i ens Biel Ferrerico ens interpreta codolades. Els xeremiers sonen les melodies de Toni Bibiloni de la festa de l’Estol del Rei en Jaume.

GLOSADORS D’ARTÀ. Interpreten melodies dels Darrers Dies i els xeremiers amb les cançons típiques de les festes de Sant Antoni.

SONADORS I CANTADORS DE FARTÀRITX (MANACOR). Canten gloses amb ximbomba tradicionals de la zona de Llevant. Els xeremiers amb melodies dels cossiers de Manacor i tradicioanls. Na Maribel i en Xurí, amb les seves gloses de picat.

GLOSADORS I XEREMIERS DE MURO. L’escrit d’en Jordi Artiller ens xerra de la ximbomba i de la seva utilitat actual. Els xeremiers ens interpreten temes inèdits d’en Moreiet, antic xeremier de Muro. En Pep Alarcón que és el director de la coral de Sóller i professor del conservatori de Palma, ens ha deixat per posar al disc Mallorcançonetes (que és un enfilall de cançons populars) i Na Catalina de Plaça, els dos temes interpretats per Pro Musica de Soller i incloses en el seu disc Estacions.

GLOSADORS DE SA POBLA. Amb l’escola de ximbomba de Sa Pobla fundanda fa 25 anys per en Biel Collut, n’Antònia Mussola i en Toni Ballador, ens interpreten gloses i tonades de camp. En Bartomeu Payeres Bisbal ens interpreta amb veu i arxillaüt Goigs a Sant Antoni, amb lletra de Maria Antonia Salvà feta expressament per Sa Pobla l’any 1932.

GLOSADORS I XEREMIERS DE POLLENÇA. Amb gloses i tonades de camp. Els Xeremiers de la Fon du Gall amb temes tradicionals.

I així arribam al CD 4. El grup MÚSIQUES D’ARREL música amb guitarra i piano tonades de camp.

En José Rubio, ens canta un fandanguillo de n’Antonio Molina, el musicòleg Baltasar Samper de principis de segle XX ens xerra de la similitut de les melodies de les tonades de camp i el flamenc.

L’agrupació U MUSICS JOGLARS. Formada per trompa, trombó, percussió, flabiol i xeremies en interpreten temes desde la edat mitja fins a l’actualitat. Creada a partir de documentació trobada a l’arxiu de Pollença per Antoni Mayol (arxiver d’Alcúdia) on ens xerra de formacions de joglars de 4 o 5 músics i on als segles XIV i XV ananven sonant per els pobles de Mallorca.

CORDA AMARADA. Formada per dues guitarres, dos llaüts i una bandurria, ens interpreten temes tradicionals de Pollença.

Na Maria Antònia ens canta la melodia de Sant Antoni, acompanyada de flauta, guitarres, xorrac i botella.
EN PEP ALARCON, ens canta la Sibil·la, acompanyada de xeremies i timbal.

Sant Antoni, orgue i xeremies.

Sant Antoni, veu, guitarres i flauta.

Goig a Sant Antoni, veu i arxillaüt.

Cançó republicana, veu i guitarra.

Cançó de bressol, melodia molt antiga.

Tonades de feina, Margalida d’en Ramis (In Memoriam)